Putterin valinta – onko kaikki sitä miltä näyttää?

 

 

Uutta kulmarautaa ostaessa saattaa monella tulla informaatioähky ja valinnan vaikeus, sillä erilaisia vaihtoehtoja on nykypäivänä lähes loputon määrä. Mistä muusta kuin ulkonäöstä tiedän, että valitsemani putteri sopii juuri minun puttiini ja mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon?

 

Vaikka puttaaminen on suurilta osin henkisen puolen taistelu, puttien johdonmukainen upottaminen lähtee kullekkin sopivista teknisistä asioista, kuten varren pituus. Valitsemalla oikean mittainen varsi putteriin, mahdollistetaan perusteiltaan oikea alkuasento puttaamiseen sekä lavan neutraali asento pallon takana. Liian pitkä varsi saattaa nostaa lavan kärjen ylös, kun taas liian lyhyt varsi mahdollistaa lavan kannan nousemisen. Oikean mittaisella varrella lapa asettuu suoraan maata vasten ja samalla lähettää pallon suoraan eteenpäin ilman sivukierteitä (olettaen että kaikki muut fundamentit ovat kunnossa). Näitä kärjen tai kannan nousuja voidaan hienosäätää muuttamalla putterin lie-kulmaa, eli varren ja maan välistä kulmaa. Tämä kulma on yleensä noin 70 astetta ja valmistajien standardit saattavat erota toisistaan joitakin asteita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puttereissa nostokulma on kahdesta neljään astetta ja sen optimaalinen määrä riippuu omasta puttiliikkestä, visuaalisesti tässä ei monikaan huomaa eroa muutaman asteen muutoksessa. Nostokulman tarkoitus on saattaa pallo pyörimään mahdollisimman nopeasti ja jos se on pahasti pielessä, pallo lähtee pomppimaan. Pomppiminen aiheuttaa suurta ongelmaa mittakontrolliin ja ainakin itse pyrin mahdollisuuksien mukaan välttämään kaikkia puttaamista vaikeuttavia asioita. Lavan painot yleensä asettuvat 320 ja 360 gramman väliin. Lavan painoa valitessa kannattaa luottaa todella paljon omaan intuitioon, mutta hyvänä muistisääntönä kannatta pitää seuraavaa - nopeat griinit ja painavampi lapa, hitaat griinit ja kevyempi lapa.

 

Puttiliikkeen muodon vaikutus lavan valintaan.

 

Tässä kohdassa puttaajat ja puttaamisen opettajat jakautuvat karkeasti kahtia. Suoraan taakse ja suoraan eteen liikkuvan putterin ehkä suurimpana puolestapuhujana toimii Dave Pelz, kun taas kaarimaisen puttiliikkeen solistina tunnetaan Stan Utley. Molemmille koulukunnille löytyy omat kannattajansa sekä perustelunsa. Näihin tarkemmin menemättä olen itse huomannut puttaavani paremmin putterin suoralla liikeradalla kuin kaarevalla, mutta näen miksi molemmilla suuntauksilla on niin vahvat mielipiteet omista metodeistaan ja fundamenteista. Yleisesti voidaan todeta, että suoralle liikkeelle sopii paremmin face balanced lapamalli. Tällaisessa mailassa lyöntipinta osoittaa suoraan ylös kun maila on vapaasti vaakatasossa. Jos taas puttiliikkeesi on kaarimainen, sopii sinulle todennäköisesti paremmin isommalla toe hangilla varustettu putteri. Tässäkin yleisesti suositellaan sitä suurempaa toe hangia mitä suurempi puttiliikeen sisältä sisälle -kaari on. Johtuen mailan lavan liikeestä ja lavan painotuksen vaikutuksesta lavan kiertymisliikkeeseen, face balanced -putterit auttavat vasemmalta ohi puttaavia pitämällä putterin lavan suorassa helpommin. Toe hangilla varustetut putterit taas päinvastoin helpottavat oikealta ohi puttaavia helpottamalla lavan sulkeutumista osumaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eriasteista toe hangia, vasemmalla face balanced.

 

Vaikka putterin valintaan vaikuttavat monet tekniset asiat, kuten varren pituus, lie-kulma ja esimerkiksi lavan malli, on puttaaminen silti pelin osa-alueista se vähiten teknisin. Uutta putteria valitessa kannattaa uhrata pieni hetki näiden teknisten asioiden äärellä ja rajata itselleen sopivat putterit joita sitten lähtee yksitellen testaamaan ja tunnustelemaan. Mielestäni putterin tulee näyttää hyvälle asettuessaan pallon taakse ja sen tulisi valaa uskoa pelaajaan seuraavan putin upottamisesta. Jos näin ei ole, niin asia pitää muuttaa heti! Ai miksikö? No jos pelaa par 72 kentän par tulokseen ja saa 18 griiniosumaa on tuloksesta puolet putteja, siksi.

 

 

gallery/E6B7F341-B25B-48D4-A1C4-99A05534D5D5
gallery/IMG_2743
gallery/logo