Miksi stiff ei merkitse mitään?

 

Monissa mailojen myynti-ilmoituksissa lukee seuraavaa: maila x, astekulma y ja varsi stiff. Tämä on sinänsä jo paljon tietoa ostopäätöksen muodostamiseksi, mutta onko se tarpeeksi?

Varsien jäykkyys ilmoitetaan yleisesti merkinnöillä regular, stiff tai X-stiff. Nykyään valmistajilta löytyvät näiden lisäksi myös esimerkiksi regular vartta kevyemmät ja taipuisammat A-flex tai L-flex vaihtoehdot. Tässä törmätään jo ensimmäiseen ongelmaan, eli standardin puutteeseen. Edellämainittuja luokkia kukaan ei ole standardoinut mitenkään, joten vertailu esimerkiksi kahden eri valmistajan regular-varren välillä voi tuottaa kaksi hyvin erinäköistä lopputulosta. Toisella pallot karkailevat minne sattuu ja osumat ovat yhtälailla ympäri lapaa, kun taas toisella lyönnit ovat helposti toistettavia ja osumat ovat paljon parempia ja tehokkaampia. Mistä tämä johtuu?

Varren tehtävä mailassa on siirtää pelaajan tuottama vauhti mahdollisimman tehokkaasti ja tarkasti palloon, samaan tapaan kuin auton vaihdelaatikko. Isossa, hitaasti liikkuvassa, maansiirtokoneessa on taatusti erilainen vaihdelaatikko kuin kilpa-autossa. Jos näistä kahdesta vaihtaisi vaihdelaatikot keskenään, olisi lopputulosta hyvin vaikea hallita. Sama pätee mailojen varsiin. Jokaiselle swingille löytyy datan puolelta optimaalinen varsi, jolla saadaan haluttu lentokaari pallolle. Mistä tiedän mikä varsi sopii minulle?

Pelaajan lyöntiin sopivalla varrella on positiivinen vaikutus pelituloksiin sekä pelaamisen mielekkyyteen. Mailanpään nopeuden mittausta on ennen vanhaan käytetty varren jäykkyyden selvittämiseen. Olen joskus törmännyt johonkin kaavioonkin jossa luki mille mailanpään nopeudelle sopii mikäkin jäykkyys. Valitettavasti asia ei ole näin yksinkertainen, sillä suurempi merkitys on sillä miten sen mailanpään nopeuden tuottaa. Hyvinä ääripään esimerkkeinä salaman nopealla tempolla lyönyt ammattilainen kuten Nick Price, tai sulavalla ja hitaammalla tempolla swingannut Severiano Ballesteros. Vaikka molemmat pelaajat saivat mailan liikkumaan todella kovalla vauhdilla, tapa tuottaa voimaa oli molemmilla päinvastainen. Tässä tapauksessa nopeammin swingannut tarvitsi jäykemmän varren, kun taas hitaamman tempon swingillä pystyttiin pelaamaan löysemmällä varrella.

Varren painon vaikutusta lyönnin onnistumiseen ei kannata ylenkatsoa, mutta väärän painoinen varsi ei pilaa muuten hyvää lyöntiä. Smart Golfin välineasiantuntija Lauri Suvanto kertoo lukuisia fittauksia tehneenä, että yleisesti hitaammalla mailanpään nopeudella swingaaville sopivat kevyemmät varret paremmin. Kun taas puolestaan suuremmalla nopeudella lyöville painavammat sopivat paremmin. Samaan hengenvetoon Suvanto kuitenkin kertoo asiassa olevan paljon pelaajien henkilökohtaisista mieltymyksistä sekä swingeistä johtuvia poikkeuksia. Muita varren käyttäytymiseen vaikuttavia termejä ovat Kick/Bend point ja torque. Torque-luvulla kuvataan varren lavanpuoleisen pään kiertymistä osumassa. Mittayksikkönä torquessa käytetään asteita. Luonnollisesti isomman luvun omaava varsi kiertyy osumassa enemmän kuin pienilukuinen. Tässäkin hyvä nyrkkisääntö on, että hitaammalla nopeudella yleisesti suositaan isompaa torque-lukua ja suuremmalla nopeudella pienempää lukua. Kick/Bend point kertoo taas mistä kohdasta mailan varsi taipuu lyönnin aikana eniten. Matalalta (lavan puoleisesta päästä) taipuva varsi tuottaa robotin lyömänä pallolle korkeamman lentokaaren. Keskeltä taipuvat tuottavat nimensä mukaisesti mid-high lentokaarta ja korkealta taipuvat varret matalampaa lentokaarta. Vaikka tähänkin on olemassa suuntaviivat mailanpään nopeuden suhteesta varren taipumiskohtaan, kannattaa ne unohtaa saman tien sillä tämäkin on yksilöllistä. Käynti fittauksessa, eli mailanmitoituksessa, kannattaa aina uutta mailaa hankittaessa. Fittauksessa saadaan kerättyä todella paljon tietoa pelaajan swingistä, mailan liikkeistä sekä liikkeiden suunnasta. Tähän tietoon perustuen asiantuntijat suosittelevat pelaajalle eri vaihtoehtoja.

Vaikka varressa lukee stiff, ei se vielä kerro sopiiko se omaan lyöntiin vai ei. Kuten aiemmin kerroin, varren ominaisuuksiin vaikuttavia asioita on monia, toiset suurempia kuin toiset. Mailaa ostaessa kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen varmistuakseen siitä, että kyseinen varsi sopii ominaisuuksiltaan omaan lyöntiin täydellisesti, ellet tiedä tarkasti mitä olet ostamassa ja miten se sopii sinulle.

Ensi viikolla syvennytään putterien erilaisiin lapamalleihin ja siihen, miten ne eroavat toisistaan.